Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag celstraffen tot vier jaar geëist tegen een echtpaar uit Drenthe. Het stel maakte gebruik van twintig hotels en bed and breakfasts zonder ervoor te betalen. Ook lichtten ze zo'n veertig particulieren op.

De officier van justitie wil dat de 63-jarige Jan V. vier jaar blijft vastzitten. Tegen Jolanda H. (54) is drie jaar celstraf geëist.

De twee besloten zichzelf in augustus aan te geven, nadat een hotel in Tubbergen een foto van hen online had geplaatst. De twee waren uit dit hotel vertrokken zonder de rekening van 970 euro te voldoen. De oproep leidde tot meerdere meldingen van oplichting door horecazaken, andere bedrijven en particulieren die het duo herkenden.

Het echtpaar was toen al een jaar bezig met het oplichten van horecazaken en personen. Zij begonnen hiermee nadat ze uit hun huis in Bovensmilde waren gezet en omdat ze geen geld hadden. "Het was een kwestie van overleven", liet V. weten.

'We hebben foute keuzes gemaakt'

V. en H. hebben alles bekend en vertelden in de rechtbank in Assen dat ze ontzettend veel spijt hebben. "Ik wil hier beslist niet de indruk wekken dat het jaar waarin wij rondtrokken een feestje was", vertelde V. Zijn vrouw: "We hebben foute keuzes gemaakt. Als we eerder hulp hadden gezocht, was dit nooit gebeurd."

De man licht al 23 jaar mensen op, bleek tijdens de rechtszaak. Hiervoor is hij meerdere malen veroordeeld. In 2003 leerde H. hem kennen. Zij is inmiddels vier keer veroordeeld. Beiden hebben een persoonlijkheidsstoornis en zijn in de gevangenis met therapie begonnen om hun leven te beteren.

Veel slachtoffers in Noord-Nederland en Overijssel

De meeste gedupeerden komen uit Noord-Nederland en Overijssel. In een hotel in Ootmarsum sliep het stel elf nachten. Ze betaalden het eerste deel wel en vroegen daarna verlenging voor een aantal nachten. Op de dag waarop ze alles zouden afrekenen, bleken ze vertrokken te zijn.

Met smoesjes wisten V. en H. ook bedragen los te praten bij met name kerkgangers. Zo logen ze dat ze hun bankpassen thuis hadden laten liggen of kwijt waren. Goedwillende mensen namen bedragen tot 600 euro voor ze op. Daarna was het stel verdwenen.

Kerkgangers bezochten ze thuis, nadat ze in bibliotheken namen en adressen hadden opgezocht. H. verdiepte zich van tevoren in hun privéleven op Facebook. Ze praatten zich bij mensen naar binnen, wonnen hun vertrouwen en vroegen dan om geld.

De rechter doet op 29 januari uitspraak in de zaak.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!