De lange en warme zomer heeft vorig jaar geleid tot een recordaantal reddingsacties op het water. Vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zijn 2.508 keer uitgevaren, waarbij 4.313 mensen gered of geholpen werden.

"De stijging van bijna 20 procent ten opzichte van voorgaande jaren wordt verklaard door de lange en warme zomer", aldus de KNRM.

De helft van alle acties werd dan ook uitgevoerd in de maanden juni, juli en augustus. Maar ook buiten die tijd was het drukker dan normaal. Zoals tijdens de januaristorm, waarbij één station drie keer op een dag werd ingezet om hulp te verlenen aan de binnenvaart.

Tijdens de ijzige kou in februari hielp de dienst een vastgelopen kotter boven de Waddeneilanden en aan het einde van de zomervakantie werden elf Denen gered uit een reddingsvlot voor de kust van IJmuiden.

KNRM richtte zich vroeger op zeelieden

De KNRM bestaat dit jaar 195 jaar. In de eerste jaren na de oprichting in 1824 voeren de reddingsboten van de organisatie slechts een paar keer per jaar uit en lag de nadruk op het redden van zeelieden.

Tegenwoordig heeft de organisatie haar werkveld verbreed met medische evacuaties, strandbewaking, kusthulpverlening en maritieme dienstverlening.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!