Een man uit de Limburgse plaats Landgraaf wordt verdacht van het doodrijden van een 'Gele Hesjes'-demonstrant in België. Hij is nog niet opgepakt, vertelt het parket van Luik aan NU.nl.

1Limburg meldt dat de ouders van de man zeggen dat hij inmiddels "contact heeft" met de politie.

Eerder werd een 56-jarige man uit de Noord-Brabantse gemeente Dongen opgepakt. Maar hij blijkt niets met het verkeersincident te maken te hebben, meldde de Nederlandse politie maandag. De man is vrijgelaten en is niet langer een verdachte in de zaak.

Volgens het parket ontstond de persoonsverwisseling doordat de vrachtwagens van beide mannen op elkaar lijken. Beelden van een beveiligingscamera op de grens tussen Nederland en België van vlak na de aanrijding tonen één vrachtwagen. De chauffeur die bij de aanrijding betrokken was, bleek een andere afslag te hebben genomen.

Getuigen hebben het kenteken van de betrokken vrachtwagen genoteerd en doorgegeven aan de politie. Op basis daarvan is de nieuwe verdachte geïdentificeerd. Over de identiteit van de man worden geen uitspraken gedaan. 

De politie is zondag naar het huis van deze man geweest, maar hij was op dat moment niet thuis. Het is niet duidelijk of hij voortvluchtig is of toevallig de deur uit was, stelt Cathérine Collignon namens het parket van Luik.

Aanrijding gebeurde tijdens wegblokkade

Bij de aanrijding van vrijdag kwam een vijftigjarige man uit het Belgische Luik om het leven. Met ongeveer twintig 'Gele Hesjes' was hij bezig met een wegblokkade bij de Belgische plaats Visé op de snelweg richting Maastricht.

De vrachtwagenchauffeur die betrokken was bij de aanrijding, mocht vanwege de blokkade niet doorrijden. Omdat hij dat wel wilde, ging het slachtoffer voor de vrachtwagen staan. Dit hebben ooggetuigen tegen Belgische media gezegd.

De actievoerder zou toen met een sleutel op de ruit van de wagen hebben getikt. De chauffeur reageerde daarop door gas te geven, aldus de getuigen. De demonstrant zou zijn uitgegleden en zo onder de vrachtwagen terecht zijn gekomen. Na de aanrijding werd de chauffeur verzocht zijn wagen te parkeren. Daar gaf hij geen gehoor aan. 

'Chauffeur was compleet in shock'

Een andere Nederlandse vrachtwagenchauffeur, Stefan Linthorst, die achter de bewuste chauffeur uit Landgraaf reed op het moment van de aanrijding, zegt tegen 1Limburg dat de demonstranten de wagen van zijn vakgenoot flink toetakelden: de voorruit en een zijruit zouden zijn ingeslagen en de voorkant van het voertuig zou vol deuken hebben gezeten.

Volgens Linthorst was de chauffeur compleet in shock. Hij zegt te vermoeden dat de man uit Landgraaf op dat moment niet wist dat hij iemand had doodgereden.

In eerste instantie ging de politie nog uit van een ongeval. Daarna stelde het parket van Luik de chauffeur te verdenken van "opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!