De koepelorganisaties van sportbonden en vrijwilligers werken aan één gezamenlijke zwarte lijst voor ontuchtplegers of mogelijke ontuchtplegers.

Een woordvoerder van de Nederlandse Organisaties voor Vrijwilligerswerk (NOV) heeft maandag een bericht daarover in het AD bevestigd.

Nu werken beide clubs nog met een aparte lijst waar alleen mensen op staan die door de tuchtrechter zijn veroordeeld. Deze twee overzichten moeten worden gecombineerd en aangevuld.

Zo moeten op de nieuwe lijst ook mensen komen te staan die door een strafrechter zijn veroordeeld of mensen die als vrijwilliger zijn geschorst bij een club vanwege seksueel wangedrag.

Lijst moet nog worden getoetst door toezichthouder

Op deze manier moet worden voorkomen dat een vrijwilliger die bij de ene club is weggestuurd bij een andere club weer zonder problemen aan de slag kan gaan. Bovendien kan met een mogelijke meldplicht worden voorkomen dat clubs dit soort incidenten niet naar buiten brengen.

Het is niet duidelijk wanneer de nieuwe lijst precies in gebruik moet worden genomen. Dit zal onder meer samenhangen met de vergunningen die de Autoriteit Persoonsgegevens nog moet afgeven. De privacywetgeving op dit gebied is onlangs aangescherpt.

De roep om een zwarte lijst is toegenomen sinds de ontuchtzaak van de Rotterdamse atletiektrainer Jerry M. aan het licht is gekomen. De 58-jarige man heeft jarenlang bij verschillende verenigingen meisjes misbruikt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!