De door Nederlandse ouders geadopteerde Dilani Butink, die in Sri Lanka is geboren, neemt juridische stappen tegen de Nederlandse overheid. Zij stelt dat die te weinig zou hebben gedaan om gesjoemel met adopties te voorkomen.

De 26-jarige Butink bevestigt dit na berichtgeving door Nieuwsuur. Ze stelt dat Nederland er beter op had moeten toezien of adopties vanuit Sri Lanka correct verliepen. 

Butink laat weten dat haar geboortepapieren in Sri Lanka niet in orde waren. Daardoor kan zij haar biologische ouders niet opsporen. In een dagvaarding eist ze dat de overheid schuld erkent, haar schadeloos stelt en een DNA-databank opricht voor geadopteerden uit Sri Lanka.

Haar adoptieouders reisden in 1992 naar Sri Lanka om een kindje op te halen. Dat bleek niet beschikbaar te zijn. Een tussenpersoon zorgde er daarna voor dat Butink geadopteerd kon worden.

Volgens Nieuwsuur is het de eerste keer dat een geadopteerde de Nederlandse overheid voor de rechter sleept voor een adoptie die niet volgens de regels verliep.

Onderzoek naar illegale buitenlandse adopties 

Dit voorjaar start op verzoek van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) een onderzoek naar illegale adopties van buitenlandse kinderen door mensen uit Nederland. Ook wordt de mogelijke betrokkenheid van Nederlandse overheidsfunctionarissen bij deze zaken onderzocht. 

Aanleiding hiervoor is een Braziliaanse adoptiezaak waar een WOB-verzoek voor werd ingediend. Nieuw opgedoken informatie wijst op mogelijke misstanden bij adopties van kinderen uit Brazilië in de jaren zeventig en tachtig. Hierbij zouden Nederlandse overheidsfunctionarissen bij betrokken zijn geweest.

De toenmalige Rijkspolitie deed in de jaren tachtig onderzoek naar illegale adopties van kinderen uit Brazilië en oordeelde in 42 gevallen dat Nederlandse paren strafbaar hebben gehandeld. Deze zaken zijn uiteindelijk geseponeerd. 

Het nieuwe onderzoek richt zich eerst op Brazilië. Daarna volgen Colombia, Indonesië, Sri Lanka en Bangladesh.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!