Job Cohen wordt voorzitter van de commissie die onderzoekt hoe de Nederlandse Spoorwegen (NS) schadevergoedingen kunnen betalen aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog op transport zijn gezet.

Het gaat niet alleen om Joden, maar ook om bijvoorbeeld Roma en Sinti. De voormalige PvdA-leider en burgemeester van Amsterdam is een van de vier commissieleden die uitzoekt welke mensen een vergoeding zullen krijgen en hoe die compensatie eruit zal zien.

De commissie, die voluit Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WO II-Transporten NS heet, bestaat naast Cohen uit juristen en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves, Ellen van der Waerden en Eva van Ingen.

"Hun opdracht is om op morele gronden over te gaan tot individuele tegemoetkoming aan een nader vast te stellen groep overlevenden en directe nabestaanden", aldus een woordvoerder van de NS.

NS stelde in oorlog treinen beschikbaar

In november werd bekend dat de NS slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust die met treinen van de organisatie zijn vervoerd een schadevergoeding krijgen. Overlevende Salo Muller voerde jarenlang strijd voor een compensatie en kwam uiteindelijk tot een akkoord met de vervoerder.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de NS door de nazi's gevraagd treinstellen beschikbaar te stellen en een dienstregeling op te stellen om mensen naar concentratiekampen te kunnen vervoeren. De NS heeft zeker 2,5 miljoen euro aan de transporten verdiend. In 2005 heeft het bedrijf al schuld bekend en excuses aangeboden.