De bouwers van het vreugdevuur in Scheveningen willen voortaan een kleinschaliger vreugdevuur en geen wedstrijd met Duindorp meer. Daarmee willen ze voorkomen dat het vreugdevuur opnieuw uit de hand loopt.

De bouwers hopen dat er eind dit jaar een "simpeler vreugdevuur" wordt gebouwd, zegt de organisatie woensdagavond tegen Hart van Nederland.

Afgelopen Oud en Nieuw veroorzaakte het vreugdevuur een vonkenregen die richting het vasteland waaide. Er ontstonden tientallen brandjes en dat leidde tot schade. Door de rivaliteit tussen Scheveningen en Duindorp bij het bouwen van het vreugdevuur werden de stapels van pallets hoger dan toegestaan.

In de regels over de stapels, die eerder na veiligheids- en risicoanalyses waren vastgelegd, stond dat de stapels niet hoger dan 35 meter en niet groter dan 10.000 kuub mochten worden.

De brandstapel die kort na de jaarwisseling in brand werd gestoken, voldeed niet aan die eisen. Volgens burgemeester Pauline Krikke was het bouwwerk 13 meter te hoog.

"Het moet dit jaar gewoon weer leuk worden", zei de organisatie na een speciale vergadering tegen Hart van Nederland. "We gooien gewoon een paar pallets op elkaar. Het moet vooral weer leuk worden voor kinderen."

OVV gaat vreugdevuur onderzoeken

Eerder op woensdag werd bekend dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) het vreugdevuur gaat onderzoeken. De raad gaat onder meer kijken naar de voorbereiding van het vreugdevuur en naar de problemen die na het aansteken zijn ontstaan.

Het is de bedoeling dat de resultaten van het onderzoek rond het najaar bekend zijn. Dat is voordat de eventuele voorbereidingen op de vreugdevuren voor de eerstvolgende jaarwisseling beginnen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!