De burgemeesters van de Waddeneilanden hebben de Tweede Kamer een brandbrief gestuurd waarin ze oproepen tot een veiliger vervoer van containers op zee. 

In de brief, gericht aan de voorzitter van de Tweede Kamer, verzoeken de burgemeesters enkele aanpassingen snel door te voeren die de veiligheid van vervoer op de Noordzee zouden bevorderen.

De burgemeesters willen onder meer beter toezicht en handhaving op het beladen en sjorren van de zeecontainers. Ook willen ze dat de containers worden voorzien van een gps-marker en een chip. Daarmee zijn de containers makkelijker te lokaliseren als die overboord zijn geslagen en is bovendien sneller duidelijk wat erin zit.

De burgemeesters doen hun oproep nadat vorige week honderden containers van een groot schip vielen. Dit kwam doordat het schip in slecht weer was terechtgekomen.

In de dagen daarna spoelde veel afval aan op de Waddeneilanden. Dit leidde tot een grote schoonmaakactie, waar ook het leger bij betrokken was. 

'Milieuramp van nationale omvang'

De schrijvers van de brief hebben het over een "milieuramp van nationale omvang" en wijzen erop dat de natuur op de eilanden en in de Waddenzee ook de komende jaren nog aangetast zal zijn. Het gaat onder meer om vervuiling door kleine plastic deeltjes, die dieren aanzien voor voedsel.

"Omdat plastic nooit vergaat, blijven de effecten van plastic eindeloos merkbaar", aldus de ondertekenaars van de vijf eilanden. Ook de bodem van de Noordzee zal volgens hen door dit incident blijvend vervuild zijn.

Tientallen containers liggen nog op zeebodem

In totaal sloegen 291 containers overboord. Daarvan zijn er volgens rederij MSC, eigenaar van het schip, 21 compleet aangespoeld. Een aantal overboord geslagen containers is inmiddels geborgen, maar tientallen liggen nog op de bodem van de Noordzee.

Opruimploegen hebben in de afgelopen week 1,22 miljoen kilo afval uit de overboord geslagen containers verzameld. De spullen lagen op de stranden van Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog, in de Noordzee en de Waddenzee en bij het vasteland van Groningen en Friesland. Rederij MSC spreekt van een "opruimoperatie zonder weerga".

Op de stranden liggen nu vooral kleine plastic deeltjes. Juist die zijn gevaarlijk, omdat dieren ze kunnen opeten.

De deeltjes moeten met de hand worden opgeruimd, dit kan niet met machines. Daarom stuurt Staatsbosbeheer woensdag 22 boswachters en twee auto's vanuit Friesland en Texel naar Terschelling. Zij zullen donderdag helpen met opruimen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) brengt donderdag een werkbezoek aan Terschelling. Burgemeester Bert Wassink van Terschelling zal haar dan de brief ook overhandigen.