De politie mag binnenkort uit gevonden DNA van een verdachte ook zijn of haar huidskleur afleiden. Deze techniek is inmiddels zo betrouwbaar dat die voor de opsporing kan worden gebruikt, stelt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid woensdag.

De politie mag nu al uit DNA-sporen opmaken of een verdachte een man of vrouw is en welke kleur haar en ogen die vermoedelijk heeft.

Ook een heel lichte of donkere huidskleur kon al worden vastgesteld, maar huidskleuren daartussenin bleken nog heel moeilijk te onderscheiden. Dat is "sinds kort" niet meer het geval, schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Daarom wil hij ook die mogelijkheid nu in de wet opnemen.

Met deze informatie kan de politie een duidelijker signalement opstellen. Zo hoopt de politie een voortvluchtige verdachte of een onherkenbaar slachtoffer gemakkelijker te kunnen identificeren.

Ook ter plekke DNA-onderzoek uitvoeren

Speciale forensisch rechercheurs mogen straks ook al ter plekke DNA-onderzoek verrichten. Met mobiele apparatuur kunnen ze bijvoorbeeld na een terroristische aanslag een gevonden DNA-spoor onmiddellijk 'inlezen'.

Het laboratorium kan dan mogelijk meteen een verdachte identificeren. Dat maakt het makkelijker voor de politie om de dader aan te houden voor hij of zij nog meer slachtoffers maakt.

Zodra de wet is gewijzigd, gaan twee politieteams met de nieuwe mogelijkheden proefdraaien.