President Stephan P. (42) van de chapter Geleen van motorclub Satudarah verwerpt de verdenking door justitie dat hij en zijn club zich schuldig hebben gemaakt aan afpersing. "We doen niet aan afpersingen", hield hij dinsdag de rechtbank in Roermond voor.

P. staat terecht op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, het witwassen van bijna 77.000 euro, wederrechtelijke vrijheidsberoving en vier gevallen van afpersing.

"Voor mij is afpersing iemand laten betalen die niks heeft gedaan", zei P. dinsdag over de laatstgenoemde verdenking. "Dat is afpersing. Dat doen wij niet. Maar iemand die heeft gestolen en die dan moet terugbetalen, dat is geen afpersing."

P. erkent dat hij na de arrestatie van landelijke Satudarah-leiders in een toespraak in Geleen heeft gezegd de cafés kort een klein te zullen slaan er molotovcocktails naar te gooien. Maar dat was volgens hem slechts peptalk. "Ik was boos en had wat gesnoven", relativeerde hij zijn woorden.

"We werden opgejaagd", hield P. de rechtbank voor. In zijn boosheid zei hij toen: "Dan sloop je de hele stad maar." Op de vraag van een clublid over wat er moest gebeuren als de politie zou binnenvallen, antwoordde P.: "Dan slaan we ze in elkaar." Maar dat was een grap, zei hij dinsdag.

P. eerder veroordeeld voor doden mensen

P. is eerder twee keer veroordeeld wegens het doden van mensen, in 1997 en 2008. Niet lang nadat hij in 2012 vrijkwam, richtte hij met anderen Satudarah Geleen op.

De president van de chapter staat dinsdag samen met zijn broer Dirceu P. (35) en Henk N. terecht. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt het tweetal van afpersing. De broer wordt ook verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie.

Een jaar geleden arresteerde de politie tien leden van Satudarah in Geleen. Zeven stonden in december terecht. Tegen hen eiste het OM celstraffen van drie tot elf jaar. De rechtszaak tegen Stephan P., Dirceu P. en Henk N. duurt tot en met woensdag.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!