Kinderombudsman Margrite Kalverboer roept de verantwoordelijke minister Ferd Grapperhaus opnieuw op zich tot het uiterste in te spannen om Nederlandse kinderen uit Syrische kampen te halen.

Het kabinet moet bovendien zorg dragen voor hun emotionele en fysieke veiligheid en hun recht op ontwikkeling, aldus de Kinderombudsman.

Kalverboer doet deze oproep in reactie op een veiligheidsanalyse met betrekking tot uitreizigers en hun minderjarige kinderen in kampen in Syrië, die het kabinet in december aan de Tweede Kamer aanbood.

Het kabinet zet nu niet actief in op het terughalen van uitreizigers en hun minderjarige kinderen, maar op het voorkomen van uitreizen naar het strijdgebied. "Degenen die toch zijn afgereisd naar IS-gebied hebben willens en wetens de keuze gemaakt om zich aan te sluiten bij een terroristische groepering", schreef Grapperhaus in december aan de Tweede Kamer.

'Jonge kinderen maken niet keuze om naar Syrië te gaan'

Kalverboer schrijft in een brief aan de minister dat de jonge kinderen in de Syrische kampen door de keuzes van hun ouders "ernstig in hun ontwikkeling bedreigd" zijn en door hun ouders onvoldoende beschermd kunnen worden. "Daarom verzoek ik u opnieuw om deze kinderen te beschermen." Ze wijst erop dat dat nodig is, zeker nu de winter is ingevallen en de situatie in Syrië verslechtert.

Het kabinet voert als reden om de kinderen niet op te halen onder meer de veiligheidssituatie in de regio op en het ontbreken van diplomatieke betrekkingen aan. Kalverboer wijst erop dat bijvoorbeeld in België een rechter de regering onlangs maande kinderen terug te halen.

In opvangkampen verblijven 145 kinderen met Nederlandse link

Na het uit elkaar vallen van het kalifaat zijn veel vrouwen van IS-strijders, veelal met hun kinderen, naar Koerdische kampen in Noord-Syrië gevlucht. Daar zitten ze vast in gevangenkampen, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. In de opvangkampen verblijven zo'n 145 kinderen met een Nederlandse link.

De Brusselse kortgedingrechter besloot twee weken geleden dat de zes kinderen van twee vrouwelijke IS-strijders naar België moeten worden gerepatrieerd. Het is de tweede keer dat de kortgedingrechter zich uitspreekt over de zaak die de moeders hadden aangespannen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!