De douane op Schiphol voert niet alle geplande controles uit, wegens een gebrek aan medewerkers. Dat geldt ook voor risicovluchten, waar zogeheten 100-procentscontroles uitgevoerd zouden moeten worden, zegt het FNV maandag.

Dat niet alle controles worden uitgevoerd blijkt uit communicatie tussen de douane en het ministerie van Financiën, die via de Wet openbaarheid van bestuur (wob) is opgevraagd door RTL Nieuws.

In die documenten staat dat er "geregeld onvoorziene pieken in het werkaanbod onstaan, waardoor er soms moet worden gekozen om controles niet te doen".

De douane meldt niet bij welke vluchten minder wordt gecontroleerd, maar vakbond FNV laat aan RTL Nieuws weten dat dit ook gebeurt bij vluchten uit Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Suriname en Venezuela, die een grotere kans hebben drugskoeriers te vervoeren.

Volgens de richtlijnen moet bij aankomst alle bagage en elke passagier op een van die vluchten worden gecontroleerd.

'Overtreders mogen soms doorlopen'

De capaciteitsproblemen zorgen er volgens het FNV ook voor dat reizigers die verboden objecten in hun bagage hebben soms toch mogen doorlopen, omdat het te veel tijd zou kosten proces verbaal tegen hen op te maken.

Coalitiepartijen VVD en CDA hebben gezegd zich zorgen te maken en de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Financiën zo spoedig mogelijk om opheldering te zullen vragen.