De hinder door onderhoud aan het spoor is volgens ProRail het afgelopen jaar flink verminderd, doordat er verder vooruit wordt gepland. De verwachting is dat de hinder dit jaar nog meer afneemt.

ProRail plant het onderhoud sinds een aantal jaar vijf jaar vooruit, waardoor meerdere werkzaamheden voor hetzelfde traject tegelijk worden uitgevoerd. Het aantal vertragingen ligt hierdoor volgens ProRail komend jaar 20 procent lager dan in 2018.

Eerder plande ProRail een jaar of iets verder vooruit. Door de nieuwe aanpak kunnen treinen vaker rijden terwijl er aan het spoor wordt gewerkt.

Als voorbeeld van de nieuwe aanpak noemt ProRail recente werkzaamheden aan het spoor bij Leiden. Door die slimmer te combineren en over een langere periode uit te smeren, kunnen treinen tussen de werkzaamheden doorrijden. De hinder voor reizigers rondom Leiden is hierdoor met 80 procent verminderd, aldus ProRail.

ProRail zegt dat werkzaamheden ook zoveel mogelijk in de nacht plaatsvinden, zodat reizigers er minder last van hebben.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!