Basisscholen in Eindhoven, Amsterdam en Den Haag verwachten de komende jaren een forse groei van het aantal kinderen van expats. De scholen moeten zich voorbereiden op de kinderen die niet of nauwelijks Nederlands spreken.

Terwijl bedrijven in hoog tempo buitenlandse technici en ICT'ers aannemen, moeten scholen een antwoord vinden op de toestroom van hun kinderen, meldt Trouw

In Eindhoven bereiden basisscholen zich voor op een toestroom van buitenlandse leerlingen. De verwachting is dat het aantal kinderen van kenniswerkers tussen nu en 2030 zal toenemen tot bijna vierduizend leerlingen.

"Bij de kleuters komt een derde uit het buitenland, bij de peuters al de helft", zegt directeur Geert Simons van basisschool Reigerlaan tegen de krant.

Kinderen van expats kiezen volgens Simons tegenwoordig eerder voor een gewone school in plaats van een internationale basisschool, omdat de ouders verwachten langer te blijven.

In 2020 zullen in Amstelveen meer dan vijftienhonderd internationale leerlingen op een reguliere school zijn ingeschreven, stelde directeur-bestuurder Frans Cornet van de scholenstichting Amstelwijs recentelijk.

"We proberen een goed antwoord te vinden op de toestroom. Veel kinderen komen hier met weinig of geen kennis van de Nederlandse taal", aldus een woordvoerder van de gemeente Amstelveen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!