Een groot deel van het strand op Schiermonnikoog is opgeruimd, meldt burgemeester Ineke van Gent. Het is niet nodig om zondag naar het eiland te komen om te helpen, aldus Van Gent.

Zaterdag hebben vrijwilligers, beroepskrachten en militairen een flink deel van het strand ontdaan van de aangespoelde spullen en rotzooi. Er is 220 ton opgeruimd. Een fantastisch resultaat, stelt de burgemeester, die iedereen daarvoor bedankt.

Wel ligt het in de verwachting dat er de komende dagen en weken ("misschien wel maanden") rommel blijft aanspoelen. "Ook in de (nabije) toekomst doen we daarom waarschijnlijk graag een beroep op u."

Het strand is dan wel grotendeels opgeruimd, maar nog niet helemaal schoon. Zo ligt er nog veel klein plastic en piepschuim onder het zand en in de duinen.

De Koninklijke Landmacht blijft tot en met zondagmiddag op Schiermonnikoog. Zij nemen de moeilijk bereikbare plekken voor hun rekening.

Opruimen vordert op andere plekken ook

Ook op zandbank Het Rif tussen Schiermonnikoog en Ameland is een groot gedeelte van het afval opgeruimd. Schippers, vissers en honderd vrijwilligers hielpen bij deze actie van zeehondencentrum Pieterburen. Ze haalden vooral tassen, schoenen, sokken en piepschuim weg.

Op Terschelling zijn zaterdag meer dan honderd vrijwilligers in touw geweest. In totaal zijn ruim honderd grote zakken van tussen de 5 en 15 kilo gevuld, ook hier met veel piepschuim.

Dronebeelden tonen massale opruimactie strand Schiermonnikoog
32
Dronebeelden tonen massale opruimactie strand Schiermonnikoog

Rederij draagt kosten opruimacties.

Het vrachtschip MSC Zoe verloor eerder deze week zo'n 270 containers op zee. De inhoud van de containers heeft een grote bende veroorzaakt op de Waddeneilanden en het vasteland van Friesland en Groningen. Ook op de Duitse kust zijn spullen aangespoeld.

De rederij van het vrachtschip, MSC Mediterrenean Shipping gaat de schoonmaakacties in het Waddengebied betalen. Dat maakte het bedrijf zaterdagmiddag bekend. De rederij wordt door Rijkswaterstaat en de Waddeneilanden verantwoordelijk gesteld voor de schade.

Luchtbeelden Kustwacht tonen omgevallen lading containerschip
72
Luchtbeelden Kustwacht tonen omgevallen lading containerschip

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!