De rederij van vrachtschip MSC Zoe gaat de schoonmaakacties in het Waddengebied betalen, nadat het schip eerder deze week ongeveer 270 containers verloor op zee. 

De inhoud van de containers heeft een grote bende veroorzaakt op de Waddeneilanden en het vasteland van Friesland en Groningen. Ook op de Duitse kust zijn spullen aangespoeld.

MSC Mediterranean Shipping heeft het besluit zaterdagmiddag bekendgemaakt in een verklaring. Ook zegde de rederij toe te blijven zoeken naar kwijtgeraakte containers "tot de laatste is teruggevonden". MSC houdt verder toezicht op de Nederlandse en Duitse kust, totdat alle spullen uit de verloren containers zijn opgeruimd.

Rijkswaterstaat en de Waddeneilanden maakten vrijdag bekend het scheepvaartbedrijf verantwoordelijk te stellen voor de kosten als gevolg van de aangespoelde goederen en containers. Een publieke reactie van MSC bleef echter uit.

Het Team Maritieme Politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport doen een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak. Er wordt onderzocht hoe het kon dat de MSC Zoe zo veel containers kon verliezen en of de wet ter voorkoming verontreiniging door zeeschepen is overtreden.

Luchtbeelden Kustwacht tonen omgevallen lading containerschip
72
Luchtbeelden Kustwacht tonen omgevallen lading containerschip

Honderden mensen maken stranden schoon

Sinds woensdag vinden diverse schoonmaakacties plaats op de Waddeneilanden en het vasteland. Naast honderden vrijwilligers zijn ook zo'n honderd militairen actief. Zij maken momenteel het strand van Schiermonnikoog schoon.

Op de Waddenzee ten oosten van de lijn Harlingen-Terschelling zijn zo'n vijftien vissersschepen bezig rommel uit het water te halen. Ook zondag en maandag varen ze uit.

Ze vissen veel schoenen op, maar ook kussens, speelgoed en babybadjes, zegt een woordvoerder namens de vissers. Zelfs koelkasten en benzinetanks van auto's worden aangetroffen.

Behalve viskotters zoeken ook schepen van de KNRM mee naar drijvende spullen, die door stroming en getij in 'baantjes' op het water bijeengedreven worden.

De vissers zoeken alleen bij daglicht, want door de aanwezigheid van nog niet geborgen containers is het varen op dit moment "een soort mijnenveld". "Je wil niet met je netten aan zo'n container blijven hangen", aldus de woordvoerder.

Vrijwilligers overnachten op Rottumerplaat

Op Rottumerplaat zijn veertien vrijwilligers druk met het opruimen van aangespoelde troep. Dat gebeurt met een trekker en met de hand. Ook zij treffen hoofdzakelijk grote hoeveelheden schoenen aan, maar ook veel verpakkingsmateriaal, waaronder piepschuim.

De vrijwilligers hebben proviand mee en brengen de nacht op het onbewoonde Waddeneiland door, zodat ze zondag verder kunnen met de schoonmaakactie, aldus Rijkswaterstaat.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!