Een Rotterdamse atletiektrainer Jerry M. heeft tussen 1982 en mei 2017 diverse meisjes van elf tot achttien jaar misbruikt. Dat gebeurde bij meerdere sportclubs.

De man heeft afgelopen zomer een bekentenis afgelegd bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) en is daarna geroyeerd als lid van de Atletiekunie, bevestigt directeur Pieke de Zwart van de Atletiekunie na berichtgeving door De Telegraaf.

Uit documentatie van het ISR blijkt onder meer dat de man tussen 1983 en 1987 onbeschermde geslachtsgemeenschap had met een aantal minderjarige meisjes. De man heeft een aantal slachtoffers zwanger gemaakt.

Ook keek de man samen met jonge meisjes naar dierenporno en maakte hij zich schuldig aan ''grensoverschrijdende massages''. Alles bij elkaar heeft de trainer zich schuldig gemaakt aan ''zeer grensoverschrijdend gedrag'', aldus het ISR.

De man werkt als buschauffeur bij het Rotterdamse vervoersbedrijf RET. De RET heeft de man zaterdagochtend uit het rooster gehaald en op non-actief gesteld. Hoe het dienstverband van de man er in de toekomst uit gaat zien, gaat het bedrijf onderzoeken.

'Aangifte doen is zaak van de slachtoffers'

De Zwart zegt dat de Atletiekunie geen aangifte heeft kunnen doen tegen M., omdat dit een zaak van de slachtoffers is. ''Wij zouden ook liever hebben gezien dat het een strafrechtelijke kwestie was geworden en dat het niet bij een tuchtzaak was gebleven, want wat is gebeurd is natuurlijk verschrikkelijk.''

De directeur van de Atletiekunie wijst erop dat iemand die door een tuchtcommissie is veroordeeld nog altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kan krijgen.

De Zwart zou graag zien dat justitie ook inzage krijgt in tuchtrechtelijke veroordelingen, zodat ontuchtplegers geen VOG kunnen krijgen. Dan wordt het voor sportverenigingen en andere organisaties makkelijker om ontuchtplegers te weren.

M. werkte in Barendrecht en Den Haag

Atletiekvereniging C.A.V. Energie in Barendrecht meldt in een verklaring dat M. ruim vijftien jaar trainer bij de club is geweest. In 2009 moest hij stoppen wegens onacceptabel gedrag (handtastelijkheden en masseren). Er waren toen geen atletes die een officiële klacht tegen hem indienden.

M. ging daarna aan de slag bij Haag Atletiek in Den Haag, maar keerde in 2016 terug bij C.A.V. Energie na het overleggen van een VOG. "Deze samenwerking is na enkele weken direct beëindigd toen bleek dat hij op non-actief was gesteld bij Haag Atletiek", aldus C.A.V. Energie.

Haag Atletiek laat weten dat M. begin december 2017 op non-actief was gesteld, nadat een meerderjarige atlete een klacht had ingediend wegens grensoverschrijdend gedrag door de trainer. De Haagse vereniging meldde het incident daarna bij de Atletiekunie. Dat leidde tot het onderzoek van het Instituut Sportrechtspraak.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!