De opruimacties op de Waddeneilanden zijn zaterdagochtend weer hervat, nadat de stranden eerder deze week werden vervuild door goederen uit containers die overboord van vrachtschip MSC Zoe sloegen. Voor het eerst zijn er ook acties op het water en de onbewoonde Waddeneilanden.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

Zo'n honderd militairen zijn net als vrijdag actief op Schiermonnikoog. Ook een onbekend aantal vrijwilligers helpt zaterdag mee met het schoonmaken van de eilanden en het vasteland van Friesland en Groningen.

Verder zijn meerdere vissersboten uitgevaren om drijvende goederen en afvalmateriaal op te ruimen.

Ook op de drie onbewoonde Waddeneilanden zijn spullen aangespoeld. Staatsbosbeheer gaat met ongeveer tien vrijwilligers aan de slag op de eilandjes Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduin.

De Veiligheidsregio Friesland wijst vrijwilligers erop dat ze niet zomaar niet-toegankelijke gebieden moeten betreden en dat ze altijd de aanwijzingen van gemeenten of het waterschap moeten opvolgen. Ook wordt net als vrijdag gewaarschuwd voor onderkoeling.

Luchtbeelden Kustwacht tonen omgevallen lading containerschip
72
Luchtbeelden Kustwacht tonen omgevallen lading containerschip

Honderden mensen helpen mee 

Er is volgens Rijkswaterstaat geen tekort aan vrijwilligers. In de afgelopen dagen hebben al honderden mensen, onder wie toeristen en mensen uit andere delen van het land, meegeholpen met het opruimen van spullen als autozitjes, dekens en jassen.

De stranden liggen ook bezaaid met verpakkingsmaterialen als plastic en piepschuim. Het opruimen van deze materialen wordt bemoeilijkt door de wind. Ook spoelen nog meer ladingen van de verloren containers aan, waardoor niet duidelijk is hoe lang het duurt voordat de stranden zijn schoongemaakt.

Rijkswaterstaat en eilanden stellen rederij aansprakelijk

Rijkswaterstaat en de Waddeneilanden stellen rederij MSC aansprakelijk voor de schade die is onstaan door de overboord geslagen containers. Naar schatting zijn zo'n 270 containers van de MSC Zoe  gevallen.

De toedracht van het incident wordt nog onderzocht. Volgens de rederij zijn de containers van boord gevallen als gevolg van een harde wind ten noorden van Duitsland, waar het ongeval in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond.

De Maritieme Politie heeft in samenwerking met Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Er wordt onderzocht hoe het kon dat het schip zo veel containers kon verliezen en of de wet ter voorkoming verontreiniging door zeeschepen is overtreden.

Vrijwilligers ruimen troep containers op bij Moddergat
38
Vrijwilligers ruimen troep containers op bij Moddergat

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!