De rechtbank in Amsterdam heeft twee 31-jarige mannen uit Den Haag en een 41-jarige man uit Rotterdam veroordeeld tot een boete van 500 euro of tien dagen celstraf voor het verspreiden van folders met homofobe teksten. 

De rechtbank in Amsterdam oordeelde vrijdag dat de drie verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie vanwege seksuele geaardheid.

In de folder werd een verband gelegd tussen homoseksualiteit en kindermisbruik. De folders werden in oktober 2016 verspreid in de Amsterdamse stadsdelen West en Nieuw-West. Veel mensen deden aangifte.

De cijfers en beweringen in de flyer kwamen uit een oud en zeer beperkt onderzoek en werden ten onrechte gepresenteerd als feiten, constateerde de rechtbank. De rechter vond dat de gelegde koppeling tussen homoseksualiteit en een ernstig strafbaar feit ongefundeerd, verwerpelijk en zeer kwetsend was. 

Verdachten hadden geen spijt van beweringen

De verdachten handelden vanuit hun islamitische geloofsovertuiging en hadden geen spijt van hun beweringen, bleek eerder op de zitting. Volgens hun was de folder niet bedoeld om te kwetsen maar wilden ze opkomen voor hun geloof.

Maar ook religieuze overtuigingen hebben een grens, benadrukte de rechtbank. "Kwetsende en verontrustende uitlatingen zijn toegestaan in het kader van de vrije meningsuiting, maar hier is de grens van het toelaatbare overschreden. Iedereen moet zich veilig voelen en het debat met respect voeren."

De aanklager had taakstraffen van veertig uur geëist, maar de rechtbank vond boetes passender.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!