De Waddeneilanden hebben gezamenlijk de rederij MSC aansprakelijk gesteld voor de schade in het gebied door de aangespoelde containers.

In het kort:

  • Waddeneilanden sterk vervuild door goederen uit containers
  • Gemeenten stellen rederij MSC aansprakelijk
  • Defensie naar Schiermonnikoog voor opruimactie
  • Schip verloor zeker 270 containers in storm op zee

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog zegt dit vrijdagochtend tegen de NOS. Burgemeester Tineke Schokker van Vlieland maakte donderdagavond in het televisieprogramma Jinek al bekend dat haar gemeente de rederij aansprakelijk stelt.

Het containerschip MSC Zoe, met plaats voor ruim 19.000 containers, verloor in de nacht van dinsdag op woensdag 270 containers. Op woensdag en donderdag hebben vrijwilligers op verzoek van de gemeente het strand opgeruimd.

Volgens Schokker heeft de rederij donderdag verzekeringsagenten naar het Waddeneiland gestuurd om de schade op te nemen. De burgermeester vertrouwt erop dat MSC de schade vergoedt. Ook burgemeester Bert Wassink van Terschelling verwacht dat MSC de kosten zal betalen, bleek donderdag in Nieuwsuur.

Luchtbeelden Kustwacht tonen omgevallen lading containerschip
72
Luchtbeelden Kustwacht tonen omgevallen lading containerschip

Peroxide gevonden op Schiermonnikoog

De rederij liet eerder weten het incident serieus te nemen vanwege de schade aan de natuur en de lading van klanten. "Op alle aspecten werkt MSC nauw samen met de lokale autoriteiten." Het bedrijf gaat schepen met sonar inzetten om de zoekgeraakte containers op te sporen.

De rederij stelde na het ongeval dat drie containers met daarin organisch peroxide in poedervorm van boord waren gevallen. Van één container is dat 100 procent zeker, meldt de Veiligheidsregio Friesland. Twee zakken peroxide zijn inmiddels aangespoeld op Schiermonnikoog.

De veiligheidsregio adviseert mensen 112 te bellen als ze het giftige poeder vinden. "Onder de huidige omstandigheden zijn de risico's beperkt, zolang de verpakking intact blijft. Als de verpakking beschadigd is, kan het product irritatie aan huid en ogen veroorzaken."

De meldkamer is volgens de veiligheidsregio overbelast door telefoontjes van mensen die peroxide denken te hebben gevonden. De aangespoelde witte zakken met een blauwe tekst bevatten geen gevaarlijke stoffen.

Militairen ruimen strand Schiermonnikoog op
98
Militairen ruimen strand Schiermonnikoog op

Troepen helpen met opruimen

Een honderdtal militairen is vrijdagochtend aangekomen op de Waddeneilanden om de stranden op te ruimen. De hulptroepen namen rond 6.30 uur de veerboot naar Schiermonnikoog, waar de nood het hoogst is.

De stranden van met name Terschelling en Schiermonnikoog liggen vol aangespoelde spullen uit overboord geslagen containers.

Militairen zijn daar waarschijnlijk twee dagen aan kwijt, denkt Defensie. Ze beginnen op Schiermonnikoog, maar springen mogelijk ook op andere eilanden bij als er bijvoorbeeld opnieuw veel spullen aanspoelen.

De troepen uit het Drentse Havelte nemen een aantal terreinwagens mee, zei kolonel Paul van der Touw donderdagavond. Zo kunnen ze ook minder toegankelijke delen van het eiland bereiken.

Veel animo voor opruimactie

Stichting De Noordzee, Natuurmonumenten, de Waddenvereniging en het Wereld Natuur Fonds (WNF) gaan zaterdag met honderd vrijwilligers de stranden van Terschelling schoonmaken. Honderden mensen meldden zich donderdag aan, maar de organisatie kan niet meer dan honderd mensen naar de stranden vervoeren.

De goederen uit de containers zaten in piepschuim en plastic verpakt. Dat verpakkingsmateriaal belandt nu in zee, op het strand en in de duinen. Als dat langer in zee ligt, vrezen de organisaties dat vogels en andere dieren erin stikken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!