Van de vier terrorismeverdachten die zaterdag in Rotterdam werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, blijven er twee mannen (24 en 30) nog veertien dagen vastzitten. De andere twee zijn op vrije voeten gesteld.

Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam donderdag beslist.

De twee mannen van wie het voorarrest is verlengd zitten in beperking, dat wil zeggen dat ze alleen contact met hun advocaat mogen hebben. Er loopt nog een onderzoek naar de aard en de omvang van de dreiging.

De aanhoudingen werden zaterdag verricht in onder meer het centrum van Rotterdam en de wijk Ommoord. De actie was in samenwerking met de Dienst Speciale Interventies (DSI). De locaties waar de aanhoudingen waren verricht, werden na de arrestaties direct doorzocht. In de huizen zijn geen wapens of IS-materiaal aangetroffen, meldde de NOS.

Een vijfde verdachte werd in de Duitse stad Mainz opgepakt. Deze 26-jarige Syriër woont in Rotterdam, maar was daar bij zijn neef op bezoek. Nederland heeft om zijn overlevering gevraagd, maar daar is nog geen besluit over genomen. Hij zit nog wel vast.

Eerder arrestaties vanwege terrorisme

In juni werden in Rotterdam ook twee mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van terrorisme en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze zouden een aanslag hebben willen plegen op de veiligheidsdiensten in Nederland.

In september werden zeven mannen opgepakt, die volgens het Openbaar Ministerie een grote terroristische aanslag wilden plegen op een niet nader genoemd evenement. Twee van deze mannen komen uit Rotterdam en eentje uit Vlaardingen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!