De rederij van het containerschip MSC Zoe, die 270 containers heeft verloren ten noorden van het Duitse Waddeneiland Borkum, is begonnen met een bergingsoperatie.

MSC Mediterranean Shipping Company gaat meerdere schepen inzetten om de verloren containers op te sporen. Ook heeft het bedrijf opdracht gegeven voor het schoonmaken van stranden.

Het bedrijf laat weten dat het schip een deel van zijn lading verloor door de zeer moeilijke omstandigheden op zee. "Wij nemen dit incident heel serieus, zowel vanwege de schade voor de natuur als de schade aan de lading van klanten", zegt het bedrijf in een verklaring.

Erik van Sebille onderzoekt voor de Universiteit Utrecht hoe afval zich verspreid over wereldzeeën. Hij liet eerder weten dat het belangrijk is dat de containers zo snel mogelijk worden geborgen. Als dat niet gebeurt, dan kunnen de containers wegdrijven en zijn ze niet meer op te sporen.

Zeehondencentrum Pieterburen is met Staatsbosheer een opruimactie gestart. Het doel is om zoveel mogelijk schade aan de natuur te voorkomen. Het centrum roept mensen op mee te helpen bij het schoonmaken van de dijken tussen Holwerd en Lauwersoog.

Giftige stof in drie containers

In drie van de containers die de MSC Zoe - een van de grootste containerschepen ter wereld - in de nacht van dinsdag op woensdag verloor, zitten vaten met organisch peroxide in poedervorm. Het kan gevaarlijk zijn om ermee in aanraking te komen.

Als mensen de containers zien, mogen ze 112 bellen. Het gaat om een gele container met nummer MSCU3713629, een blauwe container met nummer CXDU2077321 en een roestbruine container met nummer TCLU41747408.

Enkele tientallen containers spoelden aan op Texel, Terschelling en Vlieland. Strandjutters verzamelen daar veel spullen, bijvoorbeeld van IKEA. Ook aan de kust zijn voorwerpen aangetroffen.

Strandjutters slaan slag op Terschelling na aanspoelen containers
53
Strandjutters slaan slag op Terschelling na aanspoelen containers

Gesloten containers mogen niet open

De Kustwacht meldde dat mensen de spullen niet mee mogen nemen. Volgens de gemeente Terschelling mag dat juist wel, omdat de spullen door contact met water hun waarde hebben verloren. Gesloten containers mogen niet worden geopend.

De gemeente Vlieland is blij met de strandjutters. Het zorgt er volgens een woordvoerder voor dat dit stukje strand niet meer opgeruimd hoeft te worden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!