De rechtbank in Arnhem heeft woensdag een 49-jarige Nijmegenaar tot twintig maanden cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld voor het uitbuiten van een zwakbegaafd stel in Nijmegen. 

Michael A. dwong het verstandelijk beperkt echtpaar hem toegang te geven tot hun huis en eiste dat ze boodschappen voor hem deden, zijn kleren wasten en zijn hond verzorgden.

A. intimideerde en bedreigde het echtpaar en volgens de rechtbank maakte hij ook gebruik van de kwetsbaarheid van het stel.

De man bemoeide zich ook met de opvoeding van de zoon van het stel en hij gaf hem lijfstraffen. Het leidde ertoe dat de jongen uiteindelijk uit huis moest worden geplaatst.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eind vorige maand nog een celstraf van negen jaar, maar de rechtbank legde een lagere straf op omdat het niet alles bewezen acht.

Omdat bij de Nijmegenaar door deskundigen een persoonlijkheidsstoornis is geconstateerd, heeft de rechtbank hem ook tbs met dwangverpleging opgelegd. Volgens de rechtbank is de kans groot dat de man zonder behandeling in de toekomst meer slachtoffers zou maken.