Het aantal incidenten waarbij politieagenten zich tijdens de jaarwisseling geconfronteerd zagen met geweld is meer dan verdubbeld. Het ging om 59 incidenten, tegen 27 een jaar eerder.

Twee politiemensen raakten op Oudejaarsavond gewond toen een automobilist op hoge snelheid tegen hun politieauto aanreed. De twee agenten hadden geassisteerd bij een gestrande auto op de A2.

Toen zij hun weg wilden vervolgen, botste de bestuurder in volle vaart op de politiewagen. De bestuurder bleek later onder invloed van alcohol te zijn. Een agent verblijft nog in het ziekenhuis vanwege ernstige verwondingen, maar is buiten levensgevaar.

Het aantal incidenten gerelateerd aan vuurwerk steeg met 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. Er zijn 328 aanhoudingen verricht. Dat waren er 41 minder dan het voorgaande jaar.

Minister noemt geweld tegen hulpverleners treurig

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt het geweld dat hulpverleners tijdens de jaarwisseling te verduren hadden "treurig". Grapperhaus gaf de daders een waarschuwing.

De minister riep de afgelopen dagen iedereen al op hulpverleners ongemoeid te laten. Grapperhaus gaat nog niet in op de cijfers, maar wil wel kwijt dat hij het treurig vindt dat hulpverleners worden lastiggevallen, bedreigd en geïntimideerd.

Grapperhaus heeft "veel respect" voor alle hulpverleners die met Oud en Nieuw "keihard hebben gewerkt". De bewindsman benadrukt dat hij het hinderen van hulpverleners strenger wil bestraffen. Dat wetsvoorstel ligt al bij de Tweede Kamer.

Vreugdevuur Scheveningen leidt tot vuurtornado's
67
Vreugdevuur Scheveningen leidt tot vuurtornado's

'Opzet Oud en Nieuw heroverwegen'

Korpschef Erik Akerboom vindt dat het feest opnieuw tegen het licht moet worden gehouden. "De collega's die vannacht hebben gewerkt, verdienen waardering en respect. Incidenten, schade en ongelukken geven een zorgwekkender beeld dan vorig jaar", liet hij op Twitter weten.

"Dit vraagt om herbezinning op de organisatie, het feest, het vuurwerk en de straffen met Oud en Nieuw", aldus Akerboom.

Incidenten volgens Van Essen onacceptabel en onbegrijpelijk

Plaatsvervangend korpschef Henk van Essen vindt de stijging van het aantal incidenten met geweld jegens agenten onbegrijpelijk. "Blijkbaar vindt een groep het normaal om zich te misdragen en vuurwerk te gooien naar politieagenten en hulpverleners. Dat is onacceptabel", aldus Van Essen.

"Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen zich zo misdragen ten opzichte van hen die zorg dragen voor de veiligheid tijdens wat het grootste feest van het jaar zou moeten zijn. Achter elk uniform zit een gewoon mens van vlees en bloed, die 24 uur per dag klaarstaat voor iedereen die hulp nodig heeft."

De plaatsvervangend korpschef typeert de jaarwisseling als grillig. "Het hele beeld, opgebouwd uit incidenten, aanhoudingen en geweld tegen politie, laat zien dat de jaarwisseling drukker is geweest dan vorig jaar. Ook is er een duidelijke toename van onveilig gedrag aangaande vuurwerk."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!