De brandweer wist dinsdag rond 15.00 uur het bluswerk in Scheveningen af te ronden, meldt een woordvoerder aan NU.nl. Dat het vreugdevuur hoger was dan was afgesproken, leidde tot chaotische taferelen en schade toen de zeewind een vonkenregen veroorzaakte.

In het kort

  • Materiële schade door uit de hand gelopen vreugdevuur
  • Vonkenregen daalde neer op Scheveningen door zeewind
  • Gemeente doet onderzoek naar oorzaken, nog geen uitspraken over toekomst vreugdevuur
  • Omvang schade nog niet bekend

Het vreugdevuur was 13 meter hoger dan afgesproken, stelt burgemeester Pauline Krikke dinsdag tijdens een persconferentie.

"De bouwers hebben in het holst van de nacht extra hout op de stapels gedaan", aldus Krikke. De stapels mochten 35 meter hoog worden en 10.000 kuub hout bevatten, maar de stapels zijn volgens Krikke uiteindelijk hoger geworden.

"We mogen van geluk spreken dat niemand gewond is geraakt", zei de burgemeester tijdens de persconferentie. "Het is jaren goed gegaan, maar dit jaar heeft het weer invloed gehad." 

Toen bleek dat het vreugdevuur in Scheveningen hoger werd, heeft gemeente op het laatste moment besloten veiligheidshekken verder van het vuur te zetten om publiek op afstand te houden. Maar het ging toch mis toen de wind aantrok en er vonken van het vreugdevuur werden verspreid.

Er is dinsdagavond opnieuw een gesprek met de bouwers om ze aan de afspraken te herinneren. Krikke kan nog niet ingaan op vraag of er wel een vergunning voor het aansteken van de te hoge stapels is gegeven.

Bouwers vreugdevuur nog in shock

De bouwers van het vreugdevuur in Scheveningen wilden dinsdag nog niet in gaan op wat er tijdens de jaarwisseling fout ging. "We zijn te veel in shock om te reageren. We komen later met een verklaring", aldus een woordvoerder.

In een verklaring op Facebook hebben de bouwers wel hun afschuw uitgesproken over wat er mis is gegaan en hun dank uitgesproken aan de hulpverleners. "Namens alle bouwers van Vreugdevuur Scheveningen willen we alle hulpdiensten, gemeente en overige instanties bedanken voor hun inzet de afgelopen uren. Wij zijn zeer ontdaan en kunnen niet onder woorden brengen wat er is gebeurd. Wij gaan ons beraden en willen dit ook nooit meer."

Vreugdevuur Scheveningen leidt tot vuurtornado's
67
Vreugdevuur Scheveningen leidt tot vuurtornado's

Omvang schade nog niet bekend

De omvang van de schade is nog niet bekend. De gemeente Den Haag zal gaan onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. 

Krikke wil nog niet zeggen of het vreugdevuur volgend jaar weer op dezelfde manier georganiseerd wordt. Het onderzoek moet hier meer inzicht in geven. Ze is dinsdag langsgegaan bij een eigenaar van een kiosk die door het vuur gedupeerd is.

Een van de bouwers van het vreugdevuur heeft tegen de NOS gezegd dat de brandstapel voor het vuur van 48 meter eigenlijk te hoog was. Volgens hem is de strijd om het hoogste vreugdevuur tussen Scheveningen en Duindorp dit jaar "uit de hand gelopen".

De brandweer heeft zich eerst gericht op het blussen van die kleine branden, om vervolgens het vreugdevuur in Scheveningen te blussen. Het nablussen heeft vervolgens nog een groot deel van dinsdag in beslag genomen.

Jaarwisseling onrustig op meerdere plekken

Door heel het land waren er kleinere branden en ongelukken, zoals bijvoorbeeld in Utrecht en Amsterdam. Ook waren er steekpartijen in de hoofdstad en in Breda.

In Rotterdam is de 32-jarige rapper Faisal Mssyeh, beter bekend als Feis, om het leven gekomen. Zeven mensen zijn opgepakt, onder wie een minderjarige. Toen de politie aanhoudingen wilde verrichten, losten agenten schoten.

Justitie laat weten dat 35 misdrijfzaken zijn aangeleverd. "Het aantal zaken, waarbij het veelal gaat om vuurwerk en geweld, is hoger dan vorig jaar, toen achttien zaken werden behandeld."

Weer vuurwerkslachtoffers te betreuren

In de Friese plaats Morra en in Enschede zijn doden gevallen, zeer vermoedelijk als gevolg van vuurwerk. Het slachtoffer in Friesland kwam maandagavond om het leven, een paar uur later stierf de man in Enschede door een explosie.

Ook raakten in Leiden en Breda kinderen door vuurwerk gewond. In Leiden ontplofte zwaar illegaal vuurwerk, waardoor vijf mensen, onder wie vier kinderen, verwondingen opliepen. Over hun toestand is niets bekendgemaakt. In Breda zijn twee kinderen gewond geraakt. 

Bij het Rotterdamse Oogziekenhuis zijn tijdens de jaarwisseling acht slachtoffers met letsel binnengebracht.

Voor hoeveel slachtoffers zorgen de legale pijlen en rotjes?
77
Voor hoeveel slachtoffers zorgen de legale pijlen en rotjes?