De problemen met de watervoorziening in Zuidwest-Friesland zijn opgelost. Volgens een woordvoerder van Vitens zou iedereen om 18.00 uur weer water moeten hebben. "Het moet op plekken nog wel op druk komen, maar vóór het avondeten moet het goed komen."

Naar schatting honderdduizenden huishoudens in Zuidwest-Friesland hadden ongeveer drie uur lang geen water, of te maken met een lage waterdruk als gevolg van een technisch probleem bij drinkwaterproductiebedrijf Spannenburg van Vitens, in de Friese plaats Tjerkgaast.

Mensen kunnen wellicht nog even last hebben van een sputterende kraan, mogelijk komt er eerst bruin water uit de kraan. Vitens adviseert: "Draai dan de kraan open en laat het water lopen tot het weer helder is. Dit duurt meestal niet lang. Bruin water ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor uw gezondheid."

Het probleem was het gevolg van een stroomstoring die zondagochtend optrad. De telefonische storingsdienst was zondag slecht te bereiken door de grote hoeveelheid telefoontjes.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!