Zo'n vijfhonderd tot zevenhonderd mensen hebben zaterdagavond in Rotterdam meegelopen in een stille tocht tegen geweld tegen vrouwen. De tocht is georganiseerd na de geweldadige dood van drie vrouwen in de stad.

De tocht door het centrum van Rotterdam begon om 19.00 uur en eindigde rond 20.30 uur voor het stadhuis, waar de initiatiefnemers een verklaring overhandigden aan burgemeester Ahmed Aboutaleb. 

In de stoet liepen ook Rotterdamse raadsleden en wethouders mee. Zij hielden toespraken en Aboutaleb herhaalde zijn eerder gedane oproep dat hij het geweld tegen vrouwen wil aanpakken. Hij wil dat een aantal raadsleden en initiatiefnemers van de tocht in het nieuwe jaar naar oplossingen gaan zoeken.

In enkele weken is Rotterdam opgeschrikt door moorden op drie jonge Rotterdamse vrouwen: een 29-jarige vrouw in Zuidwijk, een Amerikaanse student (21) in Kralingen en de zestienjarige Humeyra in het Nieuwe Westen.

Het jongste slachtoffer werd doodgeschoten bij het fietsenhok van haar middelbare school. 

'Tijd dat Rotterdammers stem laten horen'

"Rotterdam heeft in korte tijd een aantal dochters verloren", aldus Patricia Ooms van Stichting Dona Daria, die zich inzet voor de positie van vrouwen in Rotterdam.

Ooms: "Het wordt nu tijd dat Rotterdammers opstaan en hun stem laten horen om dit soort geweld tegen vrouwen te stoppen en hun steun te betuigen aan hun nabestaanden."

De stille tocht was georganiseerd door 35 maatschappelijke organisaties. Ook het Designcollege Rotterdam waar Humeyra op school zat, deed mee.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!