In een groot aantal paardenstallen is een zeer besmettelijk griepvirus uitgebroken. Volgens de Sectorraad Paarden, die de belangen van meerdere partijen in de paardensector behartigt, heerst influenza vooralsnog in het zuiden en midden van het land.

Stallen waar het virus is uitgebroken moeten op slot, luidt het dringende advies van de belangenorganisatie. "Het is van groot belang dat stalhouders en individuele eigenaren zich realiseren dat bij verdenking op een influenza-infectie toch op pad gaan naar andere bedrijven of wedstrijden uitermate onverantwoordelijk is."

Volgens de Sectorraad Paarden is de influenza "duidelijk besmettelijker" dan rhinopneumonie, omdat het virus 'sterker' is en zich door de lucht ook gemakkelijk over enige afstand kan verspreiden.

Het virus leidt tot hoge koorts, hoesten en een snotneus. Paarden hebben vaak weken nodig om weer volledig te herstellen. Ook goed gevaccineerde paarden kunnen ziek worden door het virus.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!