Door het inchecksysteem met toegangspoortjes zijn de aantallen zwartrijders en incidenten van agressie in de trein flink afgenomen. Dit jaar kregen 230.000 zwartrijders een boete, tegen 350.000 in 2015. Dat is een afname van 34 procent, meldt de NS.

De afname van agressie is volgens de vervoerder weer te danken aan de daling van het aantal zwartrijders. Dit jaar waren er 203 meldingen van agressie, vorig jaar waren dat er nog 280, een daling van ruim een kwart.

Door de afname van het aantal zwartrijders verschuift het zwaartepunt van incidenten naar de stations. Van de incidenten bij NS gebeurt 70 procent op een station. Daar zijn ze echter makkelijker beheersbaar dan in een rijdende trein, doordat politie en veiligheidsmensen er sneller bij kunnen zijn, aldus het spoorbedrijf.

De poortjes dragen bij aan het gevoel van veiligheid. Waar de poortjes dicht zijn, voelt 89 procent van de reizigers zich veilig, op stations met open poortjes 79 procent.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!