Een 47-jarige Belg heeft donderdag tien jaar celstraf gekregen voor de gewelddadige overval op een gelddepot van Brink's in 2013 in Best. Tegen hem was twaalf jaar gevangenisstraf geëist.

De opslag van het geldtransportbedrijf Brink's werd op 20 maart 2013 overvallen.

Zeker vijf gemaskerde en zwaarbewapende daders knipten een gat in het hek en forceerden de toegangsdeur met een zwaar explosief. Ze vertrokken met ruim 153.000 euro.

Op hun vlucht voor de politie werden de daders op de weg tussen Eersel en Bergeijk betrapt door surveillerende agenten. Toen de agenten hun auto wilden controleren, werden ze vanuit de auto onder vuur genomen met een kalasjnikov.

DNA van man was aangetroffen op vangrail

Slechts één verdachte werd opgespoord. De 47-jarige Belg Dogan S. kon worden gevonden omdat zijn DNA werd aangetroffen op een stuk vangrail van de A58 dat was gedemonteerd om na de overval snel te kunnen vluchten.

Volgens de rechtbank in Den Bosch heeft S. zich met de andere daders schuldig gemaakt aan levensgevaarlijk en nietsontziend gedrag. Aan een agent die werd beschoten moet hij schadevergoeding betalen.

S. maakt volgens de officier van justitie deel uit van een extreem gevaarlijke bende die geldtransporten overvalt in heel Europa. Op dit moment zit hij al een celstraf van 22 jaar uit voor een vergelijkbare overval op het hoofdkwartier van beveiligingsbedrijf 4GS in Luxemburg.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!