De Friese voetbalclub SC Twijzel is door de rechtbank in Leeuwarden vrijgesproken in de zaak rond het overlijden van een tienjarig meisje bij het instorten van een dug-out van de club in 2014.

Naast het overleden meisje raakten ook vijf andere kinderen gewond. Het incident gebeurde op 21 mei 2014. Het betonnen dak van een stenen dug-out stortte in tijdens een korfbaltoernooi. Het meisje werd geraakt door de dakplaat.

De kinderen zaten op de dug-out naar de wedstrijden waar bijna duizend basisscholieren aan meededen te kijken. De dug-out was in 2013 beschadigd geraakt door een storm. Volgens SC Twijzel, die het onderhoud verzorgde, was het daardoor niet onveilig geworden.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een geldboete van 10.000 euro geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Volgens de officier van justitie was er sprake van aanmerkelijke onachtzaamheid en nalatigheid.

Club volgens rechter niet aansprakelijk

De rechtbank ziet dit anders. Het bestuur van de club was voorafgaand aan het ongeval niet op de hoogte van de verslechtering en het instortingsgevaar, oordeelt de rechter.

Na de storm had de club een inspectie gedaan. Daarbij hadden enkele leden gehangen aan de dakplaat, die niet bewoog. Het bestuur stelde daarop vast dat het dak veilig was.

Bij het komen tot een oordeel heeft de rechter SC Twijzel niet beoordeeld als professionele partij, maar als een groep vrijwilligers zonder specifieke juridische of bouwkundige kennis.

De vereniging had geen bijzondere zorgplicht, aldus de rechter. Verdere periodieke inspectie was ook niet verplicht.

Als eigenaar van het voetbalveld en de dug-outs is de Gemeente Achtkarspelen volgens de rechter civielrechtelijk aansprakelijk voor de schade. De gemeente heeft dit reeds erkend en gaat de schade vergoeden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!