De Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail vragen gemeenten volgend jaar ook vuurwerkvrije zones bij het spoor aan te wijzen.

Vuurwerk en spoor gaan niet samen, stelt Marjan Rintel, directeur operatie bij de NS. "Een vuurpijl tegen een trein of zwaar vuurwerk op het spoor kan schade veroorzaken waardoor treinen niet kunnen rijden."

Sinds begin december zijn vijf meldingen van overlast genoteerd, veroorzaakt door vuurwerk dat dicht bij het spoor werd afgestoken. Het gaat bijvoorbeeld om vuurwerk dat wordt afgestoken in een tunneltje bij het station, rook op het perron en vuurwerk dat tegen een trein wordt gegooid.

Het aantal klachten zal echter nog wel stijgen, vermoeden ze bij NS en ProRail. In 2015 werden nog vijftien meldingen geteld, in 2016 waren het er 25 en vorig jaar stond de teller eind december op vijftig.

"Het gooien van vuurwerk naar treinen lijkt misschien een kwajongensstreek, maar dat is het niet. Het is gevaarlijk en leidt tot overlast en onnodige vertragingen", vindt John Voppen, directeur operaties bij spoorbeheerder ProRail.

Gemeenten stellen nu al vuurwerkvrije zones in rondom bijvoorbeeld ziekenhuizen en kinderboerderijen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!