Het Armeense gezin Tamrazyan, dat sinds eind oktober via een bijzondere, onafgebroken kerkdienst onderdak krijgt in de Bethelkerk in Den Haag, hoopt voor de feestdagen uitsluitsel te krijgen over hun verblijf in Nederland.

In het kort

  • Armeens gezin Tamrazyan (ouders met drie kinderen, van wie één minderjarige) kwam negen jaar geleden naar Nederland
  • Uitzetting dreigde na lang procederen door de overheid, dus zocht het gezin heil in kerk
  • Hier vallen ze terug op de regel dat een kerkdienst niet onderbroken mag worden. De kerkdienst duurt nu al bijna acht volle weken

Het gezin zegt nog in gesprek te zijn met het ministerie van Veiligheid en Justitie, naar aanleiding van nieuwe informatie in hun dossier.

"Het is belangrijk voor het gezin om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen. Ze hebben recht op een toekomst in Nederland", stelt Theo Hettema, voorzitter van de Protestantse Kerk Den Haag en tevens woordvoerder van de Bethelkerk.

"Als er spoedig uitsluitsel komt, kunnen ze ook op een prachtige manier de feestdagen in. Zo kun je met elkaar het nieuwe jaar beginnen."

In de Bethelkerk, die midden in een Haagse woonwijk staat, vindt sinds eind oktober onafgebroken een kerkdienst plaats. De gezinsleden vallen terug op een regeling waardoor ze, zolang de dienst gaande is, niet uit de kerk gehaald kunnen worden en uitgezet kunnen worden. Mochten ze de kerk toch verlaten, bijvoorbeeld voor een ommetje, dan riskeren ze uitzetting.

Kinderen krijgen huiswerkbegeleiding

In de kerk is een klein appartement, dat ook deels voor opslag werd gebruikt. Hier is ruimte gemaakt voor het gezin. Voor de kinderen is huiswerkbegeleiding geregeld. "Het is lastig, maar we proberen te regelen dat ze zo iets aan school kunnen doen", zegt Hettema. Zo zit het jongste kind, van veertien jaar oud, op het vwo.

"We probeerden voor hem te regelen dat hij een vrijgeleide voor school kon krijgen", aldus de voorzitter. Dat is niet gelukt. "Ze kunnen wel een luchtje scheppen in de tuin en op het balkon, maar dit is het enige dat er in zit."

Waarom kunnen asielzoekers jarenlang procederen?
60
Waarom kunnen asielzoekers jarenlang procederen?

'Gigantische organisatie achter kerkasiel'

Volgens Hettema zit er een gigantische organisatie achter het mogelijk maken van het aanbieden van kerkasiel. Vrijdag om 13.30 uur hebben de vrijwilligers een doorlopende kerkdienst van 1.345 uur gerealiseerd.

"We zijn begonnen met predikanten uit eigen kring, maar al snel sloten andere kerken zich aan. Heel veel voorgangers hebben zich aangemeld om een uur of meerdere uren in te vullen. Ruim 650 mensen zijn voorgegaan of zullen de komende weken voorgaan."

Ook zijn er vijftig tot zeventig vrijwilligers die bijvoorbeeld boodschappen doen en andere zaken regelen.

Gezin kwam negen jaar geleden naar Nederland

Het gezin Tamrazyan kwam negen jaar geleden naar Nederland vanuit Armenië. Volgens de voorzitter kreeg de vader, die politiek actief was in zijn thuisland, een verblijfsvergunning. De overheid ging echter tot twee keer toe in hoger beroep.

Na zes jaar procederen vanuit de overheid - het duurde volgens Hettema erg lang voordat het materiaal voor het beroep was verzameld - hoorden de gezinsleden dat ze toch geen verblijfsvergunning zouden krijgen. Ook een beroep op het kinderpardon pakte niet in hun voordeel uit.

Hier staan de Tamrazyans overigens niet alleen in. In 2016 kreeg van de 120 aanvragers slechts één kind een kinderpardon. In veel gevallen wordt de aanvraag afgewezen, omdat het gezin in kwestie niet meewerkt aan hun eigen vertrek. Dit beleid wordt gehekeld door Hettema, die zegt "als kerk hier een geluid in te laten horen".

De dienst in de Bethelkerk. (Foto: ANP)

Dossier met nieuwe omstandigheden aangeboden

Hettema vertelt dat in november een dossier met nieuwe omstandigheden rond het gezin Tamrazyan en Armenië is aangeboden aan staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid). De non-stopkerkdienst moet ervoor zorgen dat de familie alsnog tijd krijgt om tot een vergelijk te komen.

De gezinsleden hopen nu op het verlossende bericht dat ze alsnog mogen blijven. Hun ogen zijn daarbij gericht op Harbers. Hij liet echter enige tijd geleden nog weten dat de situatie van het gezin in de kerk hem "uitzichtsloos" leek.

Er wordt volgens voorzitter Hettema nog met de betrokken partijen gesproken, maar over de inhoud kan hij niets zeggen. 

In dit artikel stond donderdag een aanpassing waarin het ministerie meldde dat er geen nieuw dossier was aangeleverd en dat er geen gesprekken met het gezin plaatsvonden. Dit blijkt onjuist. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!