Het Openbaar Ministerie (OM) moet een strafzaak tegen twee politieagenten onmiddellijk intrekken. De rechtbank in Almelo kwam dinsdag tot deze conclusie nog voordat er een eerste, niet-inhoudelijke zitting in deze zaak zou plaatsvinden. De agenten werden verdacht van samenwerking met een criminele organisatie in Almelo. 

De rechtbank vindt, net als de advocaten van de agenten, dat er geen enkel bewijs of enige aanleiding is om de agenten te vervolgen.

Volgens het OM maakten de agenten deel uit van een georganiseerd netwerk rondom grootschalige hennepteelt en -handel in Almelo. Ze zouden informatie hebben doorgespeeld en hun ambtsgeheim hebben geschonden.

Het OM heeft in deze zaak in eerste instantie dertien verdachten gedagvaard, onder wie de twee agenten. Ze werden in oktober opgepakt en hebben ruim twee weken in de cel gezeten.

'Rechtbank deed het enige juiste'

Of de agenten kunnen terugkeren bij de politie en of ze een schadevergoeding zullen eisen, is nog niet bekend. "In elk geval heeft de rechtbank voor dit moment het enige juiste gedaan wat ze kon doen", aldus advocaat Kamil Karakaya.

Het gevolg was dat de zitting die dinsdagmiddag was gepland, meteen werd afgeblazen. Of het OM nog in beroep gaat, is eveneens onduidelijk.

Meeste verdachten opgepakt tijdens politieactie

Maandag en dinsdag vonden de eerste zittingen in deze zaak plaats. De meeste van de dertien verdachten waren begin september opgepakt tijdens een grote politieactie in de wijk Nieuwstraatkwartier in Almelo. Er werden woningen doorzocht, drie hennepplantages ontdekt en grote hoeveelheden contant geld aangetroffen.

In totaal zou het om vijftien kwekerijen gaan. Ze worden beschuldigd van hennepteelt en -handel, witwassen, diefstal van elektriciteit en lidmaatschap van een criminele organisatie. Sommigen zouden zich ook schuldig hebben gemaakt aan verboden wapenbezit en ernstige mishandeling.

Nog 36 verdachten in het vizier

Maandag liet het OM weten nog 36 verdachten in het vizier te hebben, waarmee het totale aantal verdachten op 49 zou komen.

Woensdagmiddag beslist de rechtbank over de verlenging van de voorlopige hechtenis van negen van de dertien verdachten die nu zijn voorgekomen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!