De Europese consumentenorganisatie BEUC trekt maandag in Brussel aan de bel over het speelgoed 'slijm'. Uit onderzoeken in acht landen, waaronder Nederland, blijkt volgens BEUC dat in 40 procent van de slijmmerken meer van de schadelijke stof boor zit dan wettelijk is toegestaan.

In Nederland voldeed het slijm van Putty XXL, Whoopee Putty en Fluffy slime niet aan de wettelijk toegestane hoeveelheid boor.

Boor kan volgens de koepelorganisatie op korte termijn diarree, huidirritaties en braken veroorzaken. Het bij jonge kinderen en tieners populaire slijmerige speelgoed kan ook de vruchtbaarheid aantasten en tot hormoonverstoringen op latere leeftijd leiden.

Eind november waarschuwde de Nederlandse Consumentenbond al dat het slijm niet altijd veilig is, zeker niet voor kinderen onder de zes jaar.

In een brief aan de Europese Commissie wijst BEUC erop dat slijmproducten die niet aan de regels voldoen volop te koop zijn in de EU. Het speelgoed is ook online verkrijgbaar.

De organisatie vraagt Brussel de autoriteiten in de lidstaten hiervan op de hoogte te stellen en de EU-landen tot actie aan te sporen. Dat is volgens BEUC dringend nodig, omdat tot nu toe nauwelijks alarm is geslagen over onveilig slijm.