De 33-jarige Rutger van B. is maandag veroordeeld tot zeven jaar celstraf en tbs wegens het doden van zijn vriendin Anja Hoek (46). De vrouw werd in februari dood aangetroffen in hun woning in het Groningse Warfhuizen.

De rechtbank in Groningen vond net als het Openbaar Ministerie (OM) dat er geen sprake was van voorbedachten rade, wat moord zou betekenen, maar wel van doodslag.

De man handelde volgens de rechtbank in een opwelling. Hij werd razend toen het slachtoffer hem confronteerde met zijn alcoholgebruik. De verdachte mishandelde haar ernstig en stak daarna vele malen met een mes op haar in, aldus het vonnis. De man heeft zijn daad bekend.

Nadat de vrouw was overleden, heeft Van B. haar nog twee dagen in de woning gehouden zonder iemand in te lichten. Nabestaanden van het slachtoffer, die ongerust waren, negeerde hij of stuurde hij weg met een smoes. De rechtbank rekent hem dat zwaar aan.

Psychiatrisch deskundigen constateerden een gebrekkige ontwikkeling en een ziekelijke stoornis bij de verdachte.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!