Een getuige in het hoger beroep rond de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt heeft vrijdag verklaard dat Benaouf A. tegenover hem heeft toegegeven te hebben gelogen over het herkennen van Anouar B., die door de rechtbank eerder tot levenslang werd veroordeeld.

Donderdag wist AT5 te melden dat er een nieuwe getuige was opgestaan. Mohamed H., zelf verdachte van betrokkenheid bij de liquidatie van Chahid Yakhlaf in Kerkdriel in 2015, legde vrijdag een verklaring af.

Hij is in allerijl naar de extra beveiligde zittingszaal op Schiphol gebracht, om daar als getuige over zijn beweringen te worden ondervraagd. Hij hield voet bij stuk: Benaouf A. heeft hem verteld dat hij verdachte Anouar B. (38) helemaal niet heeft herkend. De twee zaten samen gevangen.

Hij zou zijn naam bij de politie hebben genoemd in de hoop dat daardoor andere namen zouden komen bovendrijven. Vrijdag bepaalde het hof dat Benaouf A. maandag zelf moet komen getuigen, om op het verhaal van H. te reageren.

De verklaring van Benaouf A. is cruciaal in dit proces. Mede op basis van zijn getuigenis werd Anouar B. tot levenslang veroordeeld. Ook de tweede verdachte, Adil A. (30), kreeg deze straf.

Vraagtekens rond naar voren komen van nieuwe getuige

Een van de grote vragen rond de bewering van de nieuwe getuige is waarom hij er nu pas mee komt. Benaouf A. zou hem al in 2015 hebben toevertrouwd dat hij de boel had bedonderd. De laatste is veroordeeld voor het organiseren van een liquidatie in Antwerpen, waarop de moorden in de Staatsliedenbuurt eind 2012 een reactie zouden zijn geweest.

Benaouf A. wist toen op het nippertje aan de kogelregen te ontsnappen. Twee jonge mannen die met hem in de auto zaten, kwamen om het leven. Op de vlucht werden twee motoragenten onder vuur genomen.

Eerder deze week werd een andere voormalig mede-gedetineerde van Benaouf A. gehoord. Hij zei tot aan 200.000 euro aangeboden te hebben gekregen om ten nadele van Benaouf A. te verklaren.

Ook Benaouf A. zegt eerder onder druk te zijn gezet

Ook Benaouf A. zelf heeft eerder gezegd onder druk te zijn gezet om anders te verklaren. H. zei dat hij is betaald noch bedreigd.

Maandag hoopt het Openbaar Ministerie (OM) met de strafeisen in de zaak te komen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!