Het gerechtshof in Amsterdam heeft vijf mannen in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van 13,5 tot 20 jaar vanwege de poging tot liquidatie van Peter 'Pjotr' R., een Amsterdamse crimineel.

Hij werd op 5 november 2015 in Diemen met automatische wapens onder vuur genomen. R. werd door meerdere kogels geraakt en overleefde de aanval ternauwernood.

Het hof stelde in navolging van het Openbaar Ministerie (OM) het gebruikte geweld een voorbeeld van de buitencategorie is. Tegen het vijftal waren in hoger beroep straffen tot twintig jaar geëist. Ook de rechtbank kwam tot maximaal twintig jaar.

De hoogste straffen zijn voor Atif M. (36) en Qio C. (29). Tegen Karim S. was zestien jaar geëist, maar het hof legde hem achttien jaar op, omdat hij als medepleger wordt gezien. Er zijn twee schutters geweest, maar het is onduidelijk gebleven wie van deze drie mannen dat waren.

Ook de twee verdachten die het beoogde doelwit hebben gevolgd en niet ter plaatse waren toen er werd geschoten, ziet het hof als medeplegers. Zij kregen 13,5 en 16 jaar cel opgelegd. Een van deze twee is nog voortvluchtig. R. is circa twee weken lang geobserveerd en gevolgd voordat de verdachten toesloegen.

'In wilde weg geschoten'

Volgens het hof is er "in het wilde weg geschoten, midden in een woonwijk", met grote risico's voor omwonenden. R. belandde tijdens het schietincident met zijn auto in een sloot. Ook toen is er nog op hem geschoten. Volgens het hof mocht hij het "koste wat kost niet overleven".

De opdrachtgever van de aanslag, Naoufal 'Noffel' F., kreeg in april achttien jaar cel opgelegd. F. heeft aangedrongen op een snel resultaat. Volgens het hof onderstreept dat de verbetenheid waarmee de groep criminelen jacht heeft gemaakt op het beoogde slachtoffer.

R. was een bekende in het criminele milieu. Hij zou een vertrouweling zijn geweest van de in 2011 geliquideerde topcrimineel Stanley Hillis.