Defensie ontslaat jaarlijks tussen de dertig en vijftig militairen vanwege gebruik van harddrugs. De cijfers zijn voor het eerst geanalyseerd.

In 2017 heeft Defensie in totaal 31 militairen om deze reden de laan uitgestuurd. Afgelopen maand zijn drie soldaten van de Luchtmobiele Brigade weggestuurd voor het gebruik van harddrugs.

"We hanteren een zerotolerancebeleid, want het hanteren van een wapen en het gebruiken van drugs gaat niet samen", zegt een woordvoerder van Defensie naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

"De aantallen nemen niet toe en zijn de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven. Maar het gebruik onder de militairen is voor ons wel reden tot zorg en een aanleiding om het beleid tegen het licht te houden."

Naar verwachting wordt volgend jaar een andere aanpak geïntroduceerd.

Matroos aangehouden wegens cocaïnebezit

Eerder deze week werd nog een 24-jarige Nederlandse militair op Curaçao aangehouden, omdat hij cocaïne bij zich had. De man is teruggestuurd naar Nederland.

In het verleden heeft Defensie vaker te maken gehad met drugszaken. Eind 2006 werd aan boord van het fregat Tjerk Hiddes op Curaçao een partij cocaïne ontdekt.

Afgelopen zomer werd op de marinierskazerne in Doorn een sporttas met cocaïne gevonden. Die lading was volgens Defensie vermoedelijk bedoeld voor drugshandel en niet voor eigen gebruik.

Oproep

  • Werk jij bij Defensie? Laat in de NUjij-reacties weten of jij je ook zorgen maakt over het drugsgebruik.