
Onderzoek van TNO naar veiligheidsrisico's stint is afgerond
De verwachting was dat het rapport rond de jaarwisseling gereed zou zijn. Vanuit de Tweede Kamer is steeds aangedrongen om tempo te maken met het onafhankelijke onderzoek naar de elektrische bolderkar.
De circa 3.500 stints werden op 1 oktober van de weg gehaald nadat bij een ongeval met de bolderkar in Oss vier kinderen waren omgekomen. Een vijfde kind en een begeleider raakten zwaargewond.
Uit een eerste onderzoek bleek dat er ''potentiële veiligheidsrisico's" waren. Er zouden zich problemen met de rem en het gas kunnen voordoen. Ook waren er veranderingen door de fabrikant aan de stint uitgevoerd die niet aan het ministerie waren gemeld.
De bolderkar wordt vooral gebruikt door kinderdagverblijven. Die willen de stint graag weer gaan gebruiken.
OM-onderzoek zal nog maanden duren
Begin vorige maand meldde de minister in de Tweede Kamer dat de fabrikant van de stint nieuwe informatie over aanpassingen aan het voertuig had doorgegeven. Van Nieuwenhuizen zei toen dat die gegevens mogelijk zouden kunnen helpen bij het versnellen van het TNO-onderzoek.
Het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar het ongeval van 20 september in Oss zal nog maanden duren. Woensdag is onder meer administratie van het bedrijf achter de stint in beslag genomen.
Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!