De schokkende beelden van twee Nederlandse varkensfokkerijen die Animal Rights onlangs naar buiten bracht, tonen de normale gang van zaken in de gehele varkenshouderij, stelt dierenartsenorganisatie Caring Vets dinsdag.

Animal Rights publiceerde vorige week beelden van dierenmishandelingen bij twee varkensfokkerijen. Het gaat om een bedrijf in het Gelderse Lunteren en een onderneming in de Noord-Brabantse plaats Nuenen.

Op de beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt, is onder meer te zien hoe biggen in kratten worden gegooid en krijsen wanneer hun staarten onverdoofd worden afgesneden.

Ook is te zien dat ontlastingsmonsters uit de biggen worden geknepen en dat varkens tegen hun kop worden geschopt. Daarnaast laten de beelden spartelende, zieke en gewonde biggen zien.

Caring Vets, waar ruim 130 dierenartsen bij zijn aangesloten, vindt de beelden vooral schokkend omdat veel mensen denken dat het hier gaat om "excessen op twee varkensfokkerijen". Mensen hebben volgens de organisatie "blijkbaar geen idee hoe er wordt omgegaan met dieren waar ons voedsel van wordt geproduceerd".

Zo wijst de dierenorganisatie erop dat het afknippen of afbranden van staarten bij biggen en het slijpen van tanden "uiterst stressvolle en pijnlijke" ingrepen zijn.

Beelden tonen 'de dagelijkse praktijk' 

Caring Vets vindt het ook schokkend dat brancheorganisatie de Producenten Organisatie Varkenshouderij zich niet in de beelden herkent en hiermee de twee betreffende veehouders volledig in de steek laat. "Het zou ze sieren om te erkennen dat deze gang van zaken dagelijkse praktijk zijn en een uitleg te geven waarom deze zaken zo plaatsvinden."

De dierenartsenorganisatie stelt dat de aandacht voor zieke varkens beperkt is door het grote aantal biggen dat binnen een korte periode geboren wordt. "De norm is dat zieke dieren met antibiotica behandeld worden, maar verdere verzorging ontbreekt over het algemeen."

NVWA: Beelden afschuwelijk, maar bieden geen context

Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt dinsdag tegen NU.nl dat hij de beelden "afschuwelijk" vindt om te zien, maar dat er te weinig context geboden wordt. Zo is het volgens hem niet duidelijk wat er aan de beelden is vooraf gegaan en hoe de varkenshouderij de dieren na de beelden heeft verzorgd.

De NVWA stelt als toezichthouder niet vanuit emoties op de beelden te mogen reageren. De woordvoerder geeft wel aan dat ze uitzoeken of de regels voor dierenwelzijn bij deze bedrijven zijn overtreden. "Het insemineren van dieren, het couperen van staarten en het slijpen van tanden is toegestaan, en dat gebeurt ook in Nederland."

Dat de varkens op de beelden geslagen en geschopt worden, is volgens de woordvoerder echter niet wettelijk toegestaan. "Dat kan niet door de beugel, als varkenshouder moet je zorg dragen voor je dieren. De beelden zijn wel al gemaakt in het voorjaar, dus we onderzoeken nu de huidige stand van zaken", aldus de woordvoerder.

Oproep

  • Werk jij in de vleesindustrie? Laat in de NUjij-reacties weten of jij je kan vinden in het standpunt van de dierenartsen.