De man die als kroongetuige een deal heeft gesloten met het Openbaar Ministerie (OM) in drie moordzaken in Eindhoven, Nijmegen en Rotterdam, mag een deel houden van het crimineel vermogen dat hij heeft verdiend. Ook wordt de helft van de straf van de geheime getuige kwijtgescholden. 

V. wordt verdacht van de moord op Tommie van der Burg uit Best. De 31-jarige Van der Burg werd in 2015 doodgeschoten op de parkeerplaats van het Van der Valk Hotel in Eindhoven. 

De kroongetuige heeft van het OM een strafkorting van drie jaar cel toegezegd gekregen, van zes naar drie jaar. Ook hoeft hij maar 39.000 in plaats van 78.000 euro van zijn door justitie vastgestelde misdaadwinsten aan de staat te betalen.

De advocaat-generaal hoonde berichten weg dat er sprake zou zijn van een miljoenendeal met de kroongetuige. Uitlatingen in onder meer De Telegraaf van V.'s advocaat Nico Meijering bestempelde hij als "stemmingmakerij". Het bestaan van de deal met de getuige werd eind vorige week bekend.

V. zou aan kroongetuige hebben verteld dat hij de dader is

Tommie van der Burg werd in april 2014 in Eindhoven doodgeschoten. Patrick V. is door de rechtbank veroordeeld tot 22 jaar cel voor de moord. Hij ontkent en heeft hoger beroep aangetekend.

V. zou tegenover de kroongetuige hebben aangegeven dat hij de dader is. Hij heeft dit volgens de kroongetuige gedaan in het cellenblok van het paleis van justitie in Den Bosch, in augustus 2016. V. zei tegen de getuige dat hij dom was geweest, omdat er DNA op de kogelhuls was gevonden, aldus het OM. "Een volslagen gelogen verhaal", aldus advocaat Meijering.

Volgens het OM is de inzet van de kroongetuige in de zaak tegen V. nodig, omdat de bewijsvoering mede door het zwijgen en ontkennen van de verdachte gecompliceerd is. Dat V. door de rechtbank is veroordeeld, doet er niet toe, vindt de advocaat-generaal. "De tijd zal leren of die veroordeling standhoudt."

De kroongetuige heeft ook in twee andere moordzaken (in Nijmegen en Rotterdam) verklaringen afgelegd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!