Verpleger Rahiied A. wordt door justitie vervolgd voor tien zaken in het onderzoek naar de insulinemoorden. Nog eens twee verdachte sterfgevallen worden onderzocht, heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag tijdens een zitting in de zaak laten weten.

De verdachte zou in zijn tijd als medewerker van verzorgingshuizen in de regio Rotterdam onterecht insuline hebben toegediend aan bewoners.

Drie andere zaken laat het OM vallen. Het is nog niet duidelijk in hoeveel van de twaalf zaken die nu nog lopen, de slachtoffers zijn overleden.

Eerder was al bekend dat de man verdacht werd van zeker zeven moorden en acht pogingen daartoe. A. heeft in gesprekken met de politie verklaard dat hij twee keer opzettelijk insuline toegediend heeft en zich één keer vergist heeft.

De incidenten hadden volgens justitie plaats tussen januari 2016 en november 2017. A. wordt ook vervolgd voor diefstallen en valsheid in geschrifte, onder meer met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Op 22 februari volgt een regiezitting, waarin de zaak nog niet inhoudelijk behandeld zal worden.

'OM had sneller duidelijkheid moeten geven'

A's advocaat Robbert van Haneghem vindt dat het OM sneller duidelijkheid moet geven over alle beschuldigingen tegen A., die al meer dan een jaar in voorarrest zit.

De raadsman hekelt de druk die het OM volgens hem op de verdediging legt, omdat de regiezitting nu eigenlijk te snel komt om concrete wensen voor nader onderzoek te kunnen indienen. Toch ging de rechtbank akkoord met deze datum en is er een dag uitgetrokken voor deze niet-inhoudelijke zitting.

Advocaat Frank Hamers, die opkomt voor de belangen van vier families, zei dat deze nabestaanden bijna opgelucht reageerden toen ze hoorden dat het OM in hun zaak vervolging instelt. "Hun vermoedens werden bevestigd'', aldus Hamers.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!