Staatsbosbeheer meldt maandag te zijn begonnen met het afschieten van ruim achttienhonderd edelherten die in de Oostvaardersplassen leven.

Staatsbosbeheer laat weten zich bij het afschieten voornamelijk te zullen richten op de hindes van de duizenden edelherten in de Oostvaardersplassen.

Een deel van de afgeschoten dieren zal worden gebruikt voor menselijke consumptie. Daarnaast laat Staatsbosbeheer ook een deel van de kadavers liggen voor andere dieren in het natuurgebied.

In totaal zijn er maandag slechts drie afgeschoten. Dinsdag gaan de faunabeheerders weer verder. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer zei eerder al tegen NU.nl ernaar te streven ongeveer twintig dieren per dag te schieten.

De provincie Flevoland, die de opdracht voor het afschieten heeft gegeven, wil het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen terugbrengen tot 490.

Dat moet ervoor zorgen dat het gebied niet kaalgevreten wordt, waardoor zeldzame vogels zich mogelijk weer in het gebied gaan vestigen.

Rechter stelde provincie in het gelijk

Natuurorganisaties hadden twee rechtszaken tegen de provincie aangespannen. Ze vinden het besluit om de achttienhonderd gezonde edelherten af te schieten onnodig en zijn bang dat dit zeldzame vogels wegjaagt. De rechter stelde de provincie in beide zaken in het gelijk.

In de winter leidde het gebrek aan voedsel tot protesten bij de Oostvaardersplassen. In eerste instantie wilde de provincie Flevoland de dieren niet bijvoeren, maar na de grote maatschappelijke onrust week de provincie van dat beleid af.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!