De 35-jarige boer uit Werkhoven die na verscheidene branden in en rond zijn boerderij was opgepakt, is vrijdag vrijgelaten uit voorarrest.

Gert S. werd vrijdag voorgeleid. De rechter-commissaris zag onvoldoende ernstige bezwaren om hem langer vast te houden. De officier van justitie had daar wel om gevraagd.

Bij de boerderij van S. in de Utrechtse plaats was in twee maanden tijd vijf keer brand uitgebroken. Bij een van die branden kwamen vijftig koeien en een waakhond om het leven.

Eerder verklaarde de boer dat het om brandstichtingen gaat en dat die mogelijk te maken hebben met zijn seksuele geaardheid of een zakelijk geschil. Zijn advocaten, Tim Vis en Sidney Smeets, verklaarden toen dat de aanhouding "voorbarig" en "onjuist" was.

Smeets laat vrijdag via Twitter weten dat hij en zijn collega opgelucht zijn, maar ook teleurgesteld zijn in "het slechte politieonderzoek dat tot de onterechte aanhouding leidde".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!