De Heerlense woningstichting De Voorzorg doet alsnog aangifte tegen een voormalige directeur en de voormalige manager wonen. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie bij het toewijzen van huurwoningen.

Dat laat De Voorzorg, een corporatie met zo'n drieduizend woningen in Hoensbroek en Heerlen, vrijdag weten.

De raad van commissarissen wil een onderzoek naar de betrokken bestuurders, om te zien of deze strafrechtelijk moeten worden vervolgd.

Nieuwe huurders zouden zijn geselecteerd op onder meer ras, uiterlijke kenmerken, (lichaams)geur, medicijngebruik, seksuele geaardheid, strafrechtelijk verleden, godsdienst en levensovertuiging. Dat zou zijn gebeurd tussen 2013 en 2016.

In de corporatie zou een angstcultuur hebben geheerst. Om deze reden werd een jaar geleden een interim-bestuurder aangesteld om in te grijpen.

Het Openbaar Ministerie (OM) is al enkele maanden bezig met een onderzoek naar mogelijke discriminatie bij De Voorzorg. De stichting bracht zelf naar buiten dat er is gediscrimineerd. Het OM bekijkt of er strafbare dingen zijn voorgevallen en wie daar verantwoordelijk voor is.

Een woordvoerster van het OM schat in dat dit onderzoek nog enkele maanden kan lopen. Daarna wordt bekend of tot vervolging van beide voormalige bestuurders wordt overgegaan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!