De burgemeester van Cuijk Wim Hillenaar waarschuwt dat er vrijdag voorzorgsmaatregelen worden genomen en strikt wordt gehandhaafd om onveilige situaties in Katwijk te voorkomen. Duizenden mensen hebben aangekondigd een zogenoemd Project X-feest in het Brabantse dorp te bezoeken.

"Voor iedereen die van plan is om morgenavond naar Cuijk te komen: blijf thuis. Er is geen feest, er komt geen feest en er wordt strikt gehandhaafd", aldus de burgemeester. 

Volgens Hillenaar wordt met alle scenario's rekening gehouden. "Wij willen en moeten de veiligheid van de inwoners van Katwijk en de gemeente Cuijk bewaken en kunnen niet toestaan dat anderen hun veiligheid in gevaar brengen."

Hij waarschuwt dat jongeren een nacht in een Brabantse politiecel zullen doorbrengen als zij er toch voor kiezen om naar Katwijk te komen. 

Oproep voor feestje op sociale media gekaapt 

De situatie ontstond nadat een tiener op sociale media had gezegd dat ze vrijdag een feestje organiseerde waarbij iedereen welkom was. Deze oproep werd gekaapt, met duizenden 'aanwezigen' als gevolg. Volgens Omroep Brabant is de tiener met haar gezin ondergedoken.

In 2012 liep in de Groningse plaats Haren een Project X-feest uit de hand na een openbare Facebook-uitnodiging voor een verjaardagsfeest van een meisje. Jongeren kwamen toen massaal naar het dorp. Het leidde tot vernielingen, brandstichting en geweld.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!