De politie heeft donderdagochtend een actievoerder van de 'Gele Hesjes' in Maastricht opgepakt wegens opruiing. Het gaat om dezelfde man die ook afgelopen zaterdag werd gearresteerd tijdens een demonstratie in Maastricht.

Dat laat de politie weten. De man zou rond 9.45 uur in zijn woning zijn aangehouden, aldus een woordvoerder van de in gele hesjes gestoken actievoerders, maar dat kan de politie niet bevestigen.

De woordvoerder van de Maastrichtse 'Gele Hesjes' zei in een reactie dat de politie met deze aanhouding "de geest terug in de fles wil duwen". Volgens hem heeft de aangehouden actievoerder zich altijd vreedzaam opgesteld.

Afgelopen zaterdag werd de activist volgens de politie aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Een groep van zo'n vijftig personen ging de straat op in de buurt van het stadion van voetbalclub MVV. Omdat de demonstratie niet was aangekondigd, waren er ook veel agenten bij aanwezig.

Doel was snelweg blokkeren

De actievoerders probeerden vanaf daar de A2 te bereiken, met als doel de snelweg te blokkeren, maar werden tot drie keer toe door een politiekordon tegengehouden. Daarna ging de groep uiteen, waarbij de gele hesjes uit werden getrokken. De betogers gingen vervolgens op weg naar het Vrijthof in het centrum van Maastricht. Een aantal deed daarbij hun hesje weer aan.

Uiteindelijk trok het gezelschap naar het politiebureau om de vrijlating van de aangehouden man te eisen en om de in beslag genomen camera terug te vragen. De politie weigerde dat, waarop de demonstratie werd beëindigd.

Komende zaterdag demonstreren de 'Gele Hesjes' opnieuw in Maastricht. Er zouden dan ook mensen uit andere Zuid-Limburgse plaatsen meedoen. De nu opnieuw aangehouden man is een van de actieleiders.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!