Tegen de kinderen die gewond raakten bij het instorten van een dug-out in het Friese Twijzel in 2014, was gezegd dat ze van het coachhokje af moesten komen, zo heeft een bestuurslid van voetbalclub SC Twijzel donderdag verklaard in de rechtbank in Leeuwarden.

Op 21 mei 2014 stortte een stenen dug-out in tijdens een korfbaltoernooi voor basisscholen. De wedstrijden vonden plaats op het voetbalveld van SC Twijzel. Er zaten zes kinderen op het dak.

Een tienjarig meisje werd dodelijk geraakt door een betonnen dakplaat die gekanteld was. Vijf kinderen raakten gewond. Onder anderen de omroeper zou hen hebben gewaarschuwd voor het gevaar om te vallen, aldus het bestuurslid donderdag.

De dug-out, die mogelijk eind jaren tachtig gebouwd is, was eigendom van de gemeente Achtkarspelen en werd door de voetbalclub onderhouden. Er waren scheuren in gekomen na een storm in 2013. Die schade werd niet gerepareerd.

SC Twijzel wordt door het Openbaar Ministerie dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld verweten. De zaak is gericht tegen de sportclub en geen afzonderlijke personen.

De gemeente wordt niet vervolgd. Achtkarspelen heeft zich eerder civielrechtelijk aansprakelijk gesteld voor de schade.

Betonplaat kantelde door overbelasting

De kinderen gebruikten de dug-out als tribune en zaten op de rand van het dak. Uit onderzoek is gebleken dat de betonplaat is gaan kantelen door overbelasting. Doordat ondersteuning in de zijwanden ontbrak, was het draagvermogen verminderd. Er ontbraken stenen in de muren.

Volgens het bestuurslid waren nieuwe velden op komst en werd om die reden de laatste jaren weinig onderhoud gepleegd. "We moesten nog even volhouden van de gemeente." Hij bestrijdt dat de dug-out onveilig was. "We hebben er met een paar man na de storm aan gehangen. Geen beweging in te krijgen."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!