De gesloten jeugdzorginstelling Transferium in Heerhugowaard heeft een rechtszaak tegen achttien gemeenten in Noord-Holland verloren. De instelling maakte bezwaar tegen een openbare aanbesteding.

De instelling vreest dat door de aanbesteding ongeveer honderd kwetsbare jongeren buiten de eigen regio moeten worden geplaatst. Maar de vordering is afgewezen, heeft de rechter in Amsterdam woensdag bepaald.

"De gemeenten hebben voldoende onderzocht dat de winnende aanbieding een realistisch alternatief biedt, dat past binnen het wettelijk kader", aldus de rechter.

In de gesloten jeugdzorginstelling zitten jongeren met zeer ernstige problemen, zoals zelfdestructie, agressie en verslaving. Na het overhevelen van de jeugdzorg naar gemeenten in 2015 kunnen deze gemeenten kiezen om via een openbare aanbesteding te bepalen wie deze zorg mag geven.

Het contract voor jeugdzorg wordt door de uitspraak definitief gegund worden aan jeugdhulpaanbieder Horizon. Zorggroep Parlan, waar Transferium deel van uitmaakt, vindt het "spijtig" dat de aanbesteding mag doorgaan.

Parlan zegt er vertrouwen in te hebben dat er afspraken komen met gemeenten om "de onrust" bij jongeren, ouders en betrokkenen weg te nemen. "Onze jongeren die nu verblijven in Transferium mogen niet de dupe worden van de aanbesteding en hebben recht op de best mogelijke zorg."

De betrokken gemeenten gaan binnenkort met de partijen in gesprek, laten ze weten. Wethouder in Heerhugowaard John Does, woordvoerder namens de gemeenten, benadrukt dat alle partijen een grote geemenschappelijke drijfveer hebben. "We willen allemaal het beste voor deze groep kwetsbare jongeren."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!